Hírlevél feliratkozás

Kiemelt funkciók

Videós hirdetések

Térképes megjelenítés

Mobilbarát kialakítás

Összterület (m2):
-
Ár (ezer Ft / hó):
-
Ár (millió Ft):
-
Szobák száma:
-
Kaució (ezer Ft):
-
Bérlők száma:
-
Hálószobák:
-
Fürdőszobák:
-
Emelet:
-
Építés éve:
-

hirek • 3 millió energetikai lakásfelújítás

3 millió energetikai lakásfelújítás

Bencsik János, energiaügyi és otthonteremtési államtitkár közölte, az Új Széchenyi Terv keretein belül 3 millió lakás energetikai felújítására nyílik lehetőség 2011-től.

Bencsik szerint a nagyjából 4,2 millió magyarországi lakásból 3 millió felújításra szorul energia-felhasználás terén. A számok a következőképpen indokolják a fejlesztést: lakóépületeink átlagos évi energia-fogyasztása 250 kW a nyugat-európai 150 kW-al szemben, az Európai Unió ezt az értéket 50 kW-ban maximalizálja az új lakásokra vonatkozóan. A fejlesztésben érintett 3 millió lakásnak is ezt az 50 kW-os szintet kell elérniük, így komoly felzárkózást érhetne el hazánk a teljes átlagot tekintve.

 

A Zöld Beruházási Rendszer pályázatait még novemberben elbírálják, így jövőre a fűtési szezon végeztével 25 milliárd forintos támogatással mintegy 50 milliárdos piac áll az építőipar előtt. Ehhez adódnak hozzá az Új Széchenyi Terv keretében addigra megjelenő pályázatok alapján indítható felújítások.

 

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a környezettudatos építéshez, felújításhoz állami támogatással teremthetők meg a szükséges eszközök. Utána ezeket magyar cégek gyártják majd, új munkahelyeket teremtve.

 

A kormány korábban azt mondta, hogy évi 100 ezer lakás komplex felújításával kezdődik a nemzeti épületkorszerűsítési program, mely néhány év után évi 150-200 ezer lakásra bővül. A kormány uniós támogatásokból és a széndioxid-kvóta értékesítéséből 100 milliárd forintot szán a célra, a szükséges önerő 100 milliárdját pedig a megalakítandó zöld bank hitele adná - a törlesztést a kisebb fogyasztással együtt járó megtakarításhoz igazítanák.

 

Forrás: origo.hu


3 millió energetikai lakásfelújítás
Feltöltve: 2010-11-26 13:14 - Frissítve: 2010-11-26 13:14